Zpět na všechny články

Kvitová nečekaně končí. Smitková dominovala

12. července 2021

Na turnaji Livesport Prague Open (kategorie WTA 250) se v pondělí představila nasazená jednička Petra Kvitová, které ovšem utkání se slovenskou kvalifikantkou Rebeccou Šramkovou nevyšlo a po dvou a půl hodinách boje prohrála. V akci byla také někdejší wimbledonská osmifinalistka Tereza Smitková, která dominovala v utkání s Australankou Inglisovou. Hned sedm českých tenistek dnes bylo v akci ve čtyřhře. V pražské Stromovce už zápolila bývalá šampionka US Open Samantha Stosurová, která v prvním kole podlehla Grace Minové ve třech setech.

Smitková deklasovala Inglisovou
Parádní vstup do hlavní soutěže Livesport Prague Open prožila Tereza Smitková (478.). Za pouhých 61 minut deklasovala Australanku Maddison Inglisovou (138.) 6:2, 6:2 a poprvé od února 2019 zapsala výhru na turnaji okruhu WTA.

Ve svižném utkání, v němž čelila jen jednomu brejkbolu, který odvrátila, si výrazně pomohla servisem. Smitková nasázela soupeřce hned 10 es a na returnu využila všechny čtyři brejkboly. V prvním setu dosáhla na brejky v šesté a osmé hře, v druhé sadě to ve stejných gemech zopakovala.

Kvitová v Praze překvapivě končí
Světová dvanáctka Petra Kvitová se na Livesport Prague Open loučí už v prvním kole. V dramatické dvouapůlhodinové bitvě nestačila na slovenskou kvalifikantku Rebeccu Šramkovou (226.), s níž prohrála 6:7(5), 6:3, 4:6.

Česká tenistka v prvním setu dvakrát nedokázala dopodávat s výhodou brejku a v následném tiebreaku ztratila vedení 5:4 s minibrejkem. V průběhu druhé sady se musela česká hráčka nechat na kurtu ošetřit, v zápase ale pokračovala a díky brejku v osmé hře si vynutila rozhodující dějství.

V něm se trochu obrátily role, Šramková totiž brejky v šesté a osmé hře byla blízko vítězství, Kvitová však dokázala vždy předvést okamžitý rebrejk. Klíčový servis v desátém gemu ovšem znovu ztratila a prohrála 4:6.

„Byl to můj první zápas na betonu od trávy a bylo to těžké. Snažila jsem se odvést co nejlepší možný výkon, ale soupeřka skvěle servírovala a těžké bylo pro mě i její druhé podání,“ ocenila kvality Šramkové Kvitová.

„Atmosféra byla úžasná, obzvlášť, když mi diváci fandili a skandovali moje jméno, což mě dojalo,“ potěšilo ji. „Bylo hezké se vrátit před české publikum. Jsem samozřejmě hodně smutná, že jsem nedokázala dnes vyhrát, ale na druhou stranu to byl dobrý zápas.“

Nyní se ale už hodlá začít chystat na olympijské hry v Tokiu, kam brzy vyrazí. „Těším se tam. Bude to hrozně těžké bez diváků a se všemi možnými omezeními, takže to nebude jako v Riu, ale i tak se hodně těším. Cíle vůbec netuším, ale je dost možné, že to bude moje poslední olympiáda, takže si ji chci hlavně hrozně moc užít, abych na ni vzpomínala v dobrém. Medaili už mám, takže mám už tak trochu splněno, ale samozřejmě vždy jedu na turnaj neprohrát v prvním kole,“ dodala.

Bouzková s Hradeckou potvrdily role favoritek
Marie Bouzková s Lucií Hradeckou zvládly vstup do Livesport Prague Open s velkým přeledem. Třetí nasazené si v pondělním utkání prvního kola poradily s čínsko-americkou dvojicí En-šuo Liang a Grace Minenovou, které porazily dvakrát 6:3. V utkání si Češky vypracovaly hned šest brejkbolů a všechny dokázaly proměnit.

Martincová postupuje v deblu
Tereza Martincová spolu s Vitalijí Djatčenkovou zvládly vstup do hlavní soutěže čtyřhry Livesport Prague Open. V úvodním kole si poradily s domácím párem Lindou Klimovičovou a Barborou Palicovou, které porazily po obratu 3:6, 6:4, 10:6.

Havlíčková a Kolodziejová ve čtyřhře končí
Držitelky divoké karty Lucie Havlíčková a Miriam Kolodziejová podlehly v prvním kole čtyřhry na Livesport Prague Open britskému páru Naiktha Bainsová, Samantha Murrayová Sharanová po hodině a 16 minutách 4:6 a 3:6. České tenistky ztratily podání na konci první a na začátku druhé sady, prohrávaly tak o set a brejk. Ačkoli ztrátu servisu ve druhém dějství rychle dohnaly, v osmém gemu opět zaváhaly a manko už nesmazaly.

1. kolo dvouhry
Samantha Stosurová (AUS, 165.) [WC] – Grace Minová (USA, 181.) 3:6, 6:2, 3:6
Giulia Gattová-Monticoneová (ITA, 184.) – Greet Minnenová (BEL, 122.) [9] 0:6, 6:4, 1:6
Nina Stojanovičová (SRB, 90.) [7] – Vitalija Djatčenková (RUS, 145.) 6:7(5), 6:1, 6:3
Lizette Cabreraová (AUS, 146.) – Asia Muhammadová (USA, 189.) [Q] 6:3, 2:6, 2:6
PETRA KVITOVÁ (12.) [1] – Rebecca Šramková (SVK, 226.) [Q] 6:7(5), 6:3, 4:6
Maddison Inglisová (AUS, 138.) – TEREZA SMITKOVÁ (478.) 2:6, 2:6

1. kolo čtyřhry
Liang (TPE), Minová (USA) – BOUZKOVÁ, HRADECKÁ [3] 2:6, 2:6
HAVLÍČKOVÁ, KOLODZIEJOVÁ [WC] – Bainsová, Murrayová Sharanová (obě GBR) 4:6, 3:6
KLIMOVIČOVÁ, PALICOVÁ [WC] – 
Djatčenková (RUS), MARTINCOVÁ 6:3, 4:6, 6:10
Gattová-Monticoneová (ITA), Parrizasová Diazová (ESP) – Bektasová (USA), Mooreová (GBR) 3:6, 2:6

foto: TK Sparta Praha, Pavel Lebeda/sport-pics.cz

Autor: eSports