Zpět na všechny články

Kolodziejová: Dokazuji, že na to mám

1. září 2020

Třiadvacetiletá Miriam Kolodziejová se ve světovém žebříčku dokázala prokousat až na 256. místo světa. Jenže většinu roku 2019 promarodila a čekal ji tvrdý pád do nižších pater. Na turnaji WTA v Praze, kde využívá chráněného žebříčku, ovšem předvádí výtečný tenis a opět si výrazně svůj ranking vylepšuje.

Kolodziejová vstoupila do turnaje výhrou nad Basak Eraydinovou, kterou porazila 6:3, 6:2. Ve druhém kole pak zvládla o poznání těžší soupeřku, kterou byla Japonka Juki Najtová. Tu přehrála 6:0, 3:6, 6:3.

Díky svým výsledkům v Praze už má nyní jistotu, že z aktuálně 789. místa se vyhoupne do šesté stovky a ráda by zamířila ještě výš. To je po zranění zápěstí a operaci, které se v minulé sezoně podrobila, pro ni jednou z hlavních priorit.

V Praze jste postoupila už do třetího kola. Odpovídala hra vašim představám?
Myslím si, že zatím na turnaji hraji dobře a jsem za to ráda.

V prvním kole jste porazila Basák Eraydinovou. Šlo o 18 tisíc dolarů a 20 bodů do žebříčku. Svazovalo vám to hodně ruce? Jak se vám hrálo?
Nějak jsem se na to snažila nemyslet. Byla jsem spíš nervozní, že to je první zapas na turnaji, ale nakonec jsem ho zvládla dobře.

Dnes jste porazila Japonsku Najtovou ve třech setech. Byl to těžší zápas? V čem byla soupeřka nebezpečná a co rozhodlo o vašem triumfu?
Byl to hlavně težký zápas na hlavu. První set jsem hrála nad moje očekávání a věděla jsem, že takhle lehké to určitě nebude. Na začátku druhého setu jsem ztratila koncentraci a už se to vezlo. Nebezpečná byla z forhendové strany a tím, že mi hrála kraťasy z nečekaných míčů.

V žebříčku vám po zranění patří až pozice v osmé stovce a v Praze startujete na základě chráněného žebříčku. Tady jste ale získala už 30 bodů. To znamená více než zdvojnásobení vaší dosavadní bilance a posun o zhruba 180 příček. Je to nejdůležitější turnaj vaší kariéry nebo si to nepřipouštíte?
Určitě si myslím, že tady tím turnajem si dokazuji, že i po zranění mám na to se vrátit. Minimálně na místa, kde jsem byla, ne-li ještě výš.

Jak vám místní podmínky vyhovují?
S podmínkami nic neudělám a ani je neovlivním, takže to neřeším.

Cítíte se zdravotně v pořádku?
Cítím se v pořádku.

Jak moc se vás dotýkají koronavirová opatření na tomto turnaji?
Nedotýkají, jak už jsem říkala, nic s tím stejně neudělám.

A co říkáte na to, že se u nás podařilo uskutečnit tak velký turnaj?
Myslím, že pro Česko je to super, že je tu takový turnaj.

Před koronavirovou pauzou jste vyhrála turnaj v Irakliu, uspěla jste i na halovém mistrovství republiky. Štvalo vás hodně přerušení sezóny? A jak jste se udržovala ve formě?
Byla jsem v tréninku skoro celou dobu, ale mohla jsem být víc i s rodinou, takže má to svoje pro a proti.

Jak jste si užívala turnaje pořádané Českým tenisovým svazem, zejména pak reprezentační duel proti Slovensku?
Určitě jsem si to užila. Bylo to super.

Teď vás čeká Renata Zarazuaovou, antukářka z Mexika, která tu vyřadila i bývalou finalistku Wimbledonu Bouchardovou. Co o ní víte a věříte si proti ní?
Už jsem s ní hrála a prohrála, ale myslím, že vím, co by na ni mohlo platit. Uvidíme ve středu. Na zápas se těším.

Autor: eSports