Zpět na všechny články

Halepová po triumfu: Můžeme pořádat turnaje po vzoru Prahy

16. srpna 2020

Byla největší hvězdou a také největší favoritkou Prague Open. A svou roli zvládla dokonale. Rumunka Simona Halepová vyhrála finále proti Elise Mertensové po setech 6:2, 7:5 a pozvedla trofej pro vítězku. Svůj comeback po koronavirové pauze si nemohla přát lepší.

Halepová, stejně jako většina ostatních tenistek, přijela do Prahy v nejistotě. Nejistotě ohledně vlastní formy a také ohledně průběhu samotného turnaje. Není se ovšem čemu divit, od března byl tenisový kolotoč pozastaven a pro mnohé, včetně slavné Rumunky, se jednalo o první oficiální akci po dlouhé pauze.

„Bylo opravdu těžké vrátit se do ostrých zápasů po tak dlouhé přestávce,“ řekla šťastná Halepová na tiskové konferenci. „Nebylo snadné být 10 dní na jednom pokoji, ale beru si z toho pozitiva. Dokázala jsem vyhrát turnaj, což pro mě znamená hodně.“

Turnaj v Praze proběhl za přísných bezpečnostních opatření. Tenistky měly v hotelu vyčleněno své vlastní patro, musely dodržovat spoustu pravidel. Pořadatelé však zvládli vše na jedničku, na což upozornila i světová dvojka.

„Na začátku jsem se trochu obávala, ale nakonec jsme se tu všichni cítili bezpečně. Všechna nařízení byla respektována. Můžeme pořádat turnaje jako byl tento týden,“ vyjádřila se k úspěšné organizaci Prague Open.

„Je to trochu stresující, velmi odlišné a musíme se přizpůsobit situaci, ale skutečnost, že každý byl během turnaje v pořádku znamená, že všechno bylo opravdu dobře provedeno,“ vysekla Halepová poklonu pořadatelům Prague Open, kteří by podle ní mohli být vzorem pro pořádání dalších turnajů WTA.

Halepová si v Praze připsala už 21. turnajový triumf. Zápas proti Mertensové nebyl snadný, především ve druhém setu ze sebe musela dostat to nejlepší. V utkání si pomohla 21 vítěznými údery, její soupeřka naopak nasbírala přes 30 nevynucených chyb.

„Jsem spokojená s tím, jak jsem se přizpůsobila její hře,“ uvedla Rumunka ke své soupeřce. „Zpočátku byly mé údery příliš silné, příliš ploché a soupeřka byla rychlejší a přesnější než já. Zkusila jsem změnit rytmus a hrát dál od jejího těla, což bylo mnohem lepší.“

Ve druhém setu vedla 4:2 a měla Mertensovou na lopatkách. Jenže situace se zkomplikovala a Belgičanka, byť bez výhody brejku, otočila na 4:5. „Byla jsem úplně mrtvá. Byla jsem unavená a nemohla jsem se dobře pohybovat. Ale byla jsem dnes hodně silná psychická, proto jsem byla schopná vyhrát ve dvou setech,“ přiznala kondiční trable, které dokázala zažehnat svou bojovností.

Osmadvacetiletá rodačka z Constanty byla během tiskové konference dotázána také na svou účast na US Open. Zda bude v Americe hrát, nebo se přidá k dalším hráčkám, jež zaslaly pořadatelům omluvenky, ale neobjasnila. Své rozhodnutí řekne v pondělí, do té doby si chce užívat vítězného comebacku na kurty.

Autor: eSports