Zpět na všechny články

Do tenisu jsem se položila teprve před rokem, říká Ticháčková

20. července 2024

Sedmnáctiletá Eliška Ticháčková na Livesport Prague Open 2024 zanechala skvělý dojem. V úvodu kvalifikace po bojovném výkonu sice podlehla favorizované Kathince Von Deichmannové 7:6(7), 2:6 a 6:7(3), avšak svým odhodláním dala jasně najevo, že se s ní musí do budoucna počítat. Vždyť tenisu se naplno věnuje teprve rok!

Podle kurzové nabídky sázkových kanceláří byla Eliška Ticháčková takřka bez šance. Nepříznivé vyhlídky byly pochopitelné, vždyť členka TK Precheza Přerov doposud na dospělém okruhu odehrála jen dva turnaje, a to navíc před bezmála třemi lety.

Nicméně Lichtenštejnka Kathinka Von Deichmannová, 247. tenistka světového žebříčku, nedostala postup do další fáze kvalifikace vůbec zadarmo. Velká bitva dospěla do třetí sady, na jejímž konci se radovala z vítězství třicetiletá rodačka z Vaduzu.

„Zkušenost to byla neskutečná. Vůbec jsem nečekala, že bych mohla držet krok s takovou hráčkou. Byl to skvělý zápas. Myslela jsem si, že ženský tenis je o něco rychlejší, ale vlastně mi přišel podobný tomu juniorskému. Rozhodují hlavně zkušenosti, kterých zatím tolik nemám,“ okomentovala své působení na antukovém dvorci sedmnáctiletá Češka.

Ta své největší dosavadní úspěchy vybojovala na juniorském okruhu. Na podniku J300 v chorvatském Vrsaru dokráčela do finále, následující turnaj J200 ve slovenských Piešťanech dokonce ovládla. „Kromě toho si vážím i svých výsledků na grandslamech. V Paříži jsem uhrála třetí kolo, ve Wimbledonu zase druhé,“ poznamenala Ticháčková.

Mladičká tenistka při rozhovoru působila trochu jako Alenka v říši divů. Není se čemu divit, její tenisový příběh se vymyká všem zažitým standardům. „Do tenisu jsem se naplno položila teprve před rokem, předtím jsem ho hrála hlavně pro zábavu tady po Česku. Všechno je pro mě nové, převážně se rozkoukávám,“ uvedla s úsměvem.

„Vloni jsem na Spartě vyhrála juniorskou stovku. Titul se stal hlavním impulzem pro to, abych se zkusila v tenise prosadit. Jenže hned poté jsem dostala zánět do lokte, tři měsíce jsem nehrála. Když už jsem následně začala trénovat a jezdit na turnaje, postupně jsem se zlepšovala a šlo mi to. Pak jsme se s rodiči rozhodli, že do toho šlápneme a něco změníme,“ prozradila s tím, že její neortodoxní cesta na výsluní je spojena hlavně s tenisovou radostí.  

„Od rodičů nebo trenéra žádný tlak nevnímám. Rodičům záleží hlavně na tom, aby mě sport bavil. Vidím v tom výhodu. Když slýchávám od ostatních, že bych měla trénovat častěji, tak si nemyslím, že by mě to tímhle způsobem bavilo. Trénuji maximálně dvě hodiny denně, někdy si připadám jako amatér,“ smála se.

S tenisem Eliška Ticháčková začala v pěti letech. „Žádný jiný sport jsem nedělala. Začátky na turnajích byly strašné, vůbec se mi nedařilo. Ale postupně jsem do toho dospěla,“ nechala se slyšet studentka přerovského gymnázia. „Škola je ve spojení s tenisem peklo, a tak si na kurty chodím od učení odpočinout,“ popisovala.

Ticháčková se nyní bude snažit prorazit na dospělém okruhu, k čemuž se jí pokusí vypomoct i trenér Karel Fuglík, se kterým spolupracuje přibližně čtyři roky. A třeba bude na grandslamech častěji potkávat i svého oblíbence. „Když jsme poprvé přijeli do areálu v Paříži, uviděli jsme Grigora Dimitrova. Toho mám ráda, má i podobně agresivní styl jako já,“ dodala.

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports